هارد nas چیست و چه کاربردی در ذخیره سازی اطلاعات دارد؟
Nas مخفف عبارت Network Attached Storage به معنی ذخیر ساز تحت شبکه می باشد که وظیفه ی ذخیره اطلاعات روی شبکه را برعهده دارد. در این مقاله با به این موضوع که هارد nas چیست و چه کاربردی در ذخیره سازی اطلاعات دارد؟ می پردازیم با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
هارد nas چیست و چه کاربردی در ذخیره سازی اطلاعات دارد ؟
واژه ی Nas مخفف عبارت Network Attached Storage به معنای ذخیر ساز تحت شبکه می باشد. به دستگاهی اطلاق میشود که وظیفه ذخیره اطلاعات روی شبکه را برعهده دارد. Nas متشکل از چندین هارد است و در قالب پروتکلهای متنوعی اطلاعات و دادههای مهم تحت شبکه را سیو میکنند.
کاربران در یک شبکه می توانند به دادهها و اطلاعات ذخیره شده بر روی شبکه nas، از طریق شبکه دسترسی داشته باشند. به بیان سادهتر همه ی کاربران یک شبکه میتوانند از یک دیتابیس مرکزی استفاده کنند و توانایی ذخیره و حذف اطلاعات خود را داشته باشند. خوب است بدانید که nas یا دستگاه ذخیره ساز تحت شبکه بدون احتیاج به keyboard یا موس میتواند در بستر شبکه فعالیت کند.
به این صورت که کاربران با استفاده از برنامههای جانبی مبتنی بر مرورگرها تحت شبکه پیکره بندی و مدیریت آن را انجام دهند. هر nas در یک شبکه همچون یک نود در شبکه می باشد که دارای ip مخصوص به خود است. یا به عبارتی nas کامپیوتر یا رایانه می باشد که از تعداد زیادی هارد ظرفیت بالا تشکیل شده که با وصل شدن به شبکه به کاربران زیادی سرویس دهی می کند.
کاربران همواره می توانند به server nas دسترسی داشته باشند به ذخیره سازی اطلاعات بپردازند و یا دادههایی را فراخوانی کنند. تا پیش از این کاربران برای انجام هر ذخيره سازی یا فراخوانی اطلاعات گوناگون از سرورهای معمولی استفاده میکردند.
سرورهای گفته شده شامل صدها هزار فایل بود که به طور جداگانه تنظیم و ذخيره سازي میکردند در حالی که امروزه با استفاده از فناوری nas کاربران می توانند به صورت همزمان به حجم بالایی از اطلاعات دسترسی داشته باشند.
اجزای تشکیل دهنده NAS
همانطور که گفتیمNAS یک دستگاه ذخیرهسازی متصل به شبکه است . این دستگاه به کاربران و دستگاههای گوناگون این اجازه را میدهد تا به صورت مشترک به فضای ذخیرهسازی مرکزی دسترسی داشته باشند.
به صورت کلی، اجزای تشکیل دهنده یک سیستم NAS عبارتنداز:
شاسی: جایگاهی است که همه ی متعلقات و مولفههای سختافزاری NAS که شامل موارد زیر هستند در آن قرار میگیرد:
پردازنده (Processor) : مسئولیت اجرای عملیات مربوط به نرمافزار و مدیریت دسترسیها بر عهده ی پردازنده است.
حافظه (Memory) : حافظه برای اجرای نرمافزار و ذخیرهسازی کشها و دادههای موقت مورد استفاده قرار می گیرد.
درایوهای ذخیرهسازی (Storage Drives) : درایوهای هارد دیسک (HDD) یا درایوهای جامد (SSD) به منظور ذخیرهسازی دادهها مورد استفاده قرار می گیرند. در بعضی از موارد، سیستم NAS قابلیت اضافه کردن درایوهای بیشتر را دارد.
پورتهای شبکه (Network Ports): پورتهای شبکه به منظور اتصال سیستم NAS به شبکه استفاده می شود.
سیستم عامل (Operating System) : نوع ویژه ای از نرمافزارهای کاربردی که بر روی سختافزار NAS نصب میشود. این سیستم عامل شامل نقشهای مدیریتی و وظایف ضروری مختلف که اجازه میدهند NAS به درستی کار کند میشود.
بعضی از سیستمعاملهای معروف NAS عبارتند ازFreeNAS, Synology DSM, QNAP QTS و …
نرمافزار مدیریت (Management Software) : سیستمعامل NAS به یک رابط کاربری برای مدیریت و پیکربندی نیاز دارد. نرمافزار مدیریت امکاناتی همچون ایجاد کاربران و دسترسیها، تنظیمات شبکه، مدیریت فضای ذخیرهسازی و وظایف پشتیبانگیری را فراهم می آورد.
نحوه عملکرد حافظه nas چیست؟
دستگاه nas توسط تعدادی پروتکل همه ی تنظیمات لازم را سازمان دهی میکند. پروتکلهای cifs و nsf از جمله پرکاربردترین پروتکلهای این دستگاه به شمار می روند. قبل از این پروتکل cifs را با نام smb هم میشناختند. در توسعه این پروتکل شرکت ibm نقش بسیاری داشته است تا شکل امروزی را پیدا کند.
همچنین برخی از دستگاههای ضبط تحت شبکه که از پروتکل http پشتیبانی می کنند سبب میشوند تا کاربران از طریق مرورگرهای گوشی یا رایانه خود اطلاعات را بر روی nas ذخیره کنند یا از روی nas فراخوانی کنند.
مزایای NAS Storage چیست؟
NAS ها نسبت به سایر روشهای ذخیرهسازی مزایای زیادی دارند. از جمله این مزایا عبارتنداز:
قابلیت اشتراکگذاری آسان: قابلیت اشتراکگذاری آسان فایلها و دادهها، از جمله مزایای اصلی NAS ها به شمار می رود. همانگونه که گفتیم کاربران با استفاده از یک مرورگر وب میتوانند به فایلهای ذخیرهشده در NAS دسترسی یابند و آنها را به اشتراک بگذارند.
انعطافپذیری بالا: NAS ها میتوانند برای ذخیرهسازی انواع مختلف فایلها و دادهها مورد استفاده قرار گیرند. این مسئله به کاربران این امکان را میدهد تا استوریج NAS خود را با نیازهایشان تطبیق دهند. برای مثال، یک کاربر میتواند از دستگاه NAS جهت ذخیرهسازی فایلهای ویدئویی، فایلهای صوتی، فایلهای تصویری، فایلهای متنی و… استفاده کند.
امنیت زیاد: معمولا هارد NASها از ویژگیهای امنیتی مختلفی همچون رمزگذاری و احراز هویت دو عاملی پشتیبانی میکنند که امنیت دادههای کاربران را بالا می برند. بنابراین این محصول می تواند به عنوان یکی از تجهیزات امنیتی شبکه مورد استفاده قرار گیرد.
هزینههای پایین: چنانچه به دنبال یک راهحل ذخیرهسازی شبکهای می گردید که قابلیت اشتراکگذاری آسان، انعطافپذیری بالا، امنیت بالا، و هزینههای پایین را ارائه دهد، NAS گزینه مناسبی برای شما است.
معمولا NAS نسبت به سایر روشهای ذخیرهسازی همچون SAN و DAS مقرون به صرفهتر است.
دسترسی از راه دور: از جمله مزایای دیگر NAS می توان به امکان دسترسی ریموت به دادهها اشاره کرد که به کاربران این امکان را میدهد بدون نیاز به حضور فیزیکی در کنار دستگاه، به دادههای خود دسترسی داشته باشند.
معایبNAS Storage ها
در کنار مزایایی که به آن اشاره کردیم میتوان برای NASها معایبی نیز نام برد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره می کنیم:
افت عملکرد: ممکن است هارد های NAS هنگام کار با فایلهای بزرگ یا چندین کاربر همزمان، با مشکلات عملکردی روبرو شوند و به خوبی نتوانند سرویسدهی کنند.
مقیاسپذیری محدود: بعضی از دستگاههای NAS امکان دارد از نظر تعداد درایوهای قابل نصب دارای محدودیت باشند و از نظر مقایس پذیری یا Scalability کارایی مناسبی از خودشان نشان ندهند.
Down شدن سیستم: در صورتی که از یک دستگاه NAS به عنوان دستگاه ذخیره سازی مرکزی استفاده کنید، خرابی دستگاه ممکن است بتواند دسترسی به تمام دادههای ذخیره شده را با اختلال روبرو کند.
نگرانیهای امنیتی: از آنجا که هارد های NAS امکان دارد در مصارف خانگی یا سازمانهای کوچک مورد استفاده قرار گیرد، بحث آموزش های امنیتی به کاربران و همچنین سطوح دسترسی بسیار اهمیت دارد.
چنانچه که پیکربندی های امنیتی به درستی پیاده سازی نشود، امنیت اطلاعات با خطر روبرو خواهد شد.
NAS Storage در چه کسب و کارهایی استفاده می شود؟
NAS در طیف گستردهای از کسب و کارها استفاده می شود. در ادامه چند مورد از کاربردهای NAS را بیان میکنیم:
دفاتر کوچک خانگی: دفاتر کوچک خانگی بیشتر از دستگاههای NAS برای ذخیره و اشتراکگذاری فایلها میان چند رایانه، مانند رایانههای اعضای خانواده یا رایانههای کارمندان، استفاده میکنند.
علاوه براین هاردهای NAS میتوانند برای پشتیبانگیری از دادهها از رایانهها و سایر دستگاهها استفاده شوند.
شرکتهای تبلیغاتی و رسانهای: شرکتهای رسانهای از هارد NAS به منظور ذخیره و اشتراکگذاری مقادیر زیادی داده، مانند فایلهای ویدئویی، فایلهای صوتی و فایلهای تصویری استفاده میکنند. همچنین هاردهای NAS میتوانند برای پخش فایلهای مدیا به دستگاههایی همچون تلویزیونها، تلفنهای هوشمند و تبلتها وصل شوند.
سازمانهای مراقبتهای بهداشتی: این سازمانها از هاردهای NAS برای ذخیره و اشتراکگذاری سوابق بیمار، تصاویر پزشکی و سایر دادههای حساس استفاده میکنند.
فروشگاههای کوچک: فروشگاههای خردهفروشی از هارد های NAS به منظور ذخیره و اشتراکگذاری دادههای نقطه فروش (POS)، اطلاعات مشتری و سایر دادههای تجاری مهم استفاده میکنند.
شرکتهای تولیدی: شرکتهای تولیدی از هارد های NAS به منظور ذخیره سازی و اشتراکگذاری نقشههای مهندسی، مشخصات محصول و سایر دادههای تولیدی استفاده میکنند. همچنین هارد های NAS میتوانند به منظور ردیابی موجودی انبار و … مورد استفاده قرار گیرند.
سخن پایانی
در این مقاله به به این سوال که هارد NAS چیست؟ پاسخ دادیم این هارد به منظور ذخیره ی اطلاعات بر روی شبکه مورد استفاده قرار می گیرد و دارای کاربرد ها و ویژگی هایی است که در این مقاله به آنها اشاره کردیم.